Городоцька міська територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Зроби свій внесок на розвиток громади, вимагай чек, купуючи підакцизний товар

Дата: 22.05.2018 15:46
Кількість переглядів: 746

Відповідно до Закону України від 28 грудня 2014 року №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», з 01 січня 2015 року в Україні впроваджено акцизний податок з роздрібного продажу підакцизних товарів в розмірі 5 відсотків від вартості реалізованого підакцизного товару. 

До підакцизних товарів відносяться: алкогольні напої, пиво, тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, нафтопродукти, насамперед бензин та дизельне пальне, паливо моторне альтернативне, біодизель, скраплений газ.

Платниками податку є суб’єкти роздрібної торгівлі, які реалізують ці товари безпосередньо громадянам для їхнього особистого некомерційного використання.

Ст. 69 Бюджетного кодексу України передбачено, що акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів належить до доходів загального фонду бюджетів міст районного значення, сільських, селищних бюджетів. Тобто, якщо підакцизний товар продається на території міста, то сплата цього податку надходить до бюджету міської ради.

Наприклад, ви в магазині купили пачку цигарок за 20 гривень чи іншого підакцизного товару. Власник цього магазину повинен перераховувати 1 гривню податку, який спрямується у міський бюджет, а отже, у розпорядження територіальної громади. Саме з цих коштів ремонтуються дороги, розвиваються дитячі садочки, встановлюються ліхтарі, прокладаються тротуари, тощо. Якщо вам не байдуже до того, що робиться в місті, зробіть перший крок свідомого громадянина – прослідкуйте, щоб заплачений вами акцизний податок, в розмірі 5  відсотків від вартості товару, потрапив до бюджету громади, а не у кишеню підприємця-шахрая.

Для цього потрібно зовсім мало – проявити свою правосвідомість. Коли купуєте підакцизний товар, вимагайте, щоб вам видали чек за покупку. Не зупиняйтеся на цьому, прослідкуйте, щоб чек видали і тим, хто стоїть поруч з вами в черзі.

Можливо хтось скептично посміхнеться: «І що вони зроблять за ту 1 гривню?». А ви придивіться: скільки у супермаркетах, магазинах, кіосках, автозаправках реалізовується алкогольних та слабоалкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів, бензину, дизельного палива – десятки тисяч одиниць товару. І значна їх частина продається без чеків, а відтак, Городоцька громада недоотримує  значних сум.

Звичайно, одразу змінити весь світ не вийде. Але як сказав відомий французький філософ і письменник Мішель де Монтень: «Наше щастя чи наше нещастя залежить тільки від нас самих».

Просимо повідомляти міську раду про небажання продавців магазинів видавати чеки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь